Luc Vleugels, burgemeester : 'Wij hebben erg veel begrip voor de bezorgdheid van de gebruikers van de uitleenposten in de 5 niet-centrale deelgemeenten, die zich afvragen hoe het nu verder moet met de minder mobiele ontlener uit de deze deelgemeenten, met de 13 scholen die regelmatig gebruik maakten van de diensten van die uitleenposten, en – misschien vooral – met de laagdrempeligheid van de bib voor mensen die verder van het centrum wonen.
De context: op 16 december jl. werd het financiële meerjarenplan 2014-2019 voorgesteld in de gemeenteraad. Voor het eerst in de geschiedenis worden gemeenten verplicht voor een periode van vijf jaar aan te tonen hoe ze elk jaar aan een toestandsevenwicht geraken en hoe, d.w.z. aan de hand van welke concrete maatregelen, ze aan het einde van die periode structureel in evenwicht zullen zijn op financieel vlak. Dat betekent dat zeer vroegtijdig in deze bestuursperiode een aantal maatregelen moet worden afgekondigd waarvan sommige, gezien de huidige financieel-economische crisis, vrij ingrijpend zijn.
Uiteraard is het zo, dat aan de concrete uitwerking van vele van deze maatregelen nog heel wat werk zal zijn. Het is immers ondenkbaar dat al het denkwerk van een 6-jarige bestuursperiode op een tiental maanden moet gebeuren.
Met de maatregel om het hele concept van bibliotheekwerking in Heist te moderniseren is dit niet anders. Het moderniseren van de bibliotheekwerking is iets dat al enkele jaren wordt gepromoot door het bibliotheekwezen, is iets waarin al meerdere bibliotheken uit onze regio zijn gestapt, en komt neer op het volgende:
1. Het uitlenen zelf wordt helemaal geautomatiseerd. Er worden echter eveneens WIMs (wandelende informatiewerkers) voorzien, die mensen een antwoord geven op allerlei informatievragen, hen op een erg persoonlijke manier begeleiden bij het maken van hun keuze en hen zelfs, indien nodig, helpen bij het gebruik van het automatische ontleningssysteem. Uiteraard is het de bedoeling van deze gepersonifieerde benadering van de klant om de dienstverlening sterk te verbeteren.
2. De niet-centrale uitleenposten in Heist-op-den-Berg blijven in hun huidige vorm niet bestaan, maar worden vervangen door minstens evenwaardige alternatieven. Dit laatste wil zeggen dat de dienstverlening aan de gebruikers van de uitleenposten in de niet-centrale deelgemeenten er zeker niet mag op achteruitgaan. Ook dit werd gecommuniceerd aan de gemeenteraad van 16 december jl. Omgekeerd zou men zelfs kunnen stellen dat het in deze moeilijke financieel-economische tijd voor gemeentebestuurders zelfs de plicht is om in geval van 2 gelijkwaardige alternatieven, voor het goedkoopste te kiezen!
De reden om de uitleenposten in hun huidige vorm op te heffen is tweevoudig:
1. Ze zijn ontzettend duur. Kostprijs is 253 Euro per jaar en per unieke gebruiker van één van de niet-centrale uitleenposten. Sluiting van de uitleenposten levert een onmiddellijke besparing op van naar schatting 85.000 Euro per jaar, en zal in de loop van de tijd vermoedelijk zelfs veel dichter bij de 205.000 Euro per jaar (= de totale kost van alle huidige, niet-centrale uitleenposten) komen te liggen.
2. Naar de toekomst toe is het ondenkbaar om tegelijk 2 aparte systemen ( zowel een geautomatiseerd als een niet-geautomatiseerd systeem) te hanteren. Bovendien is niet automatiseren (d.w.z. niet meegaan met de tijd) geen optie. De automatiseringskost zou per uitleenpost 50.000 euro bedragen, hetgeen de nu al hoge kostprijs per unieke gebruiker nog gevoelig zou doen stijgen. Om provinciale subsidies voor automatisering niet definitief te mislopen, moest al vóór 1 december jl. een dossier zijn ingediend. Omwille van de vermelde budgettaire redenen hebben wij enkel ingeschreven voor automatisering van de hoofdbibliotheek. Dit laatste vormde een bijkomende reden om de stopzetting van de huidige uitleenpostenwerking nu al te communiceren.
In de zoektocht naar alternatieven voor de huidige uitleenposten wordt gedacht aan (een combinatie van) bib-punten, schoolbibliotheekjes met wisselende collecties, een bib-bus, uitbreiding van het systeem van bib-aan-huis, uitbreiding van de openingsuren van de bib, enz.… We maken ons sterk een alternatief te vinden dat niet alleen perfect gelijkwaardig is aan de huidige uitleenposten, d.w.z. dat de functie van de huidige uitleenposten perfect zal overnemen, maar dat de uitleencijfers in de deelgemeenten nog zal verhogen!
Uiteraard zal de periode waarin de uitleenposten nog zullen functioneren op de huidige wijze, die nu nog voorzichtigheidshalve gegarandeerd werd tot 28 februari e.k. voor het grote publiek en tot eind juni voor de leerlingen die de schoolbib bezoeken, indien nodig worden aangepast aan de praktische implementatie van het uiteindelijk gekozen alternatief.
Het ligt ook voor de hand dat het alternatief voor de huidige niet-centrale uitleenposten, eerst en vooral dient besproken te worden in de Raad van Bestuur van de Bib, die pas sinds 12 november jl. werd samengesteld door de gemeenteraad en die in de loop van de maand januari gaat samenkomen. Vervolgens kan het worden goedgekeurd door de gemeenteraad en zal het verder gecommuniceerd worden.
Tot dan vraag ik de actievoerders nog wat geduld te oefenen om beleidsmakers en deskundigen in de adviesraad rustig hun werk te laten doen om ervoor te zorgen dat datgene waar we met de bib naartoe gaan, inderdaad beter is dan wat was. Want, er op vooruitgaan, dat willen we toch allemaal?' aldus Vleugels.